Aerul uscat si corpul tau

Efectele aerului uscat asupra corpului

Studiile au aratat ca aerul uscat are patru efecte principale asupra corpului uman:

Inspiratia aerului uscat este un potential risc pentru sanatate, deoarece poate provoca afectiuni respiratorii precum: astmul, bronsita, sinuzita si sangerari nazale sau o deshidratare generala, intrucat fluidele din organism sunt epuizate prin transpiratie.

 1. Transpiratia organismului uman poate provoca iritatii  ale pielii si mancarimi ale ochilor.
 2. Efecte iritative, cum ar fi electricitatea statica, ce provoaca socuri usoare atunci metalul este atins. Acest lucru se intampla adesea, atunci cand umiditatea aerului este scazuta.
 3. “Temperatura aparenta” a aerului este mai mica decat valoarea indicata de termometru si organismul uman o “resimte” mai rece.
  Aceste probleme pot fi evitate prin simpla crestere a umiditatii relative din interior. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unui umidificator, vaporizator, generatoare de abur, surse cum ar fi: vase de mari dimensiuni sau containere de apa realizate din materiale ceramice poroase.
  Chiar si prosoape umede sau apa intr-o cada pot fi de ajutor. Cu cat temperatura camerei este mai scazuta, cu atat umiditatea relativa poate fi adusa mai usor la nivelul dorit.
  Cu ajutorul unui indicator de umiditate relativa (higrometru) se poate determina umiditatea din locuinta.
 4. Punctul patru necesita o discutie mai detaliata.
  Daca valoarea temperaturii interioare indicata de un termometru poate fi de 75 de grade Fahrenheit (24 de grade Celsius), temperatura aparenta poate fi resimtita ca fiind mai mare sau mai mica, in functie de continutul de umiditate din aer. Temperatura aparenta poate varia la fel de mult cu 8 grade Fahrenheit, intr-un interval de umiditate relativa de 10-80 procente (aceste limite sunt, in general, posibile intr-o incapere inchisa).
  Din cauza evaporarii, corpul uman se raceste atunci cand este expus la aerul uscat, iar senzatia de frig creste pe masura ce umiditatea scade.
  De exemplu, o temperatura de 21 gr.C.  poate fi resimtita de om mai rece intr-o camera cu aer uscat decat intr-o camera cu umiditate; acest lucru este usor de observat atunci cand intri dupa baie intr-o camera cu aer uscat.

De exemplu, o temperatura aparent confortabila poate fi mentinuta cu ajutorul unui termostat setat pe 24 gr.C., cu o umiditate relativa de 20% sau cu o setare de 21 gr.C. si umiditatea relativa de 80%.

Aerul uscat este cunoscut pentru faptul ca declanseaza si agraveaza disconfortul congestiei nazale.
Congestia nazala este o afectiune care apare atunci cand tesuturile nazale si vasele de sange se umfla cu excesul de fluid. Acumularea excesiva de fluid poate provoca infundarea nasului si respiratia dificila.

Simptome ale congestiei  nazale:

 • Modificari de culoare ale scurgerilor nazale
 • Dureri de cap – structurile nazale se umfla si creeaza presiune faciala intensa si durere. Durerea este adesea situata pe frunte, obraji si colturile ochilor.
 • Tusea – tusea este un simptom frecvent de rinoree. Cand suferiti de congestie nazala, excesul de mucus poate curge pe gat, declansand un reflex de tuse. Aceasta problema se agraveaza pe timpul noptii.
 • Febra – congestia nazala este adesea un simptom de gripa sau raceala. Prin urmare, febra este obisnuita, atunci cand suferi de congestie nazala.