Ce este aerul uscat?

Exista doua cai prin care aerul uscat face referire la factorii meteorologici:

1. Aerul uscat se defineste ca aerul care nu contine nici un vapor de apa.
Daca priviti graficele meteorologice veti observa ca pentru compozitia gazelor din atmosfera exista, de obicei, un tabel care prezinta abundenta fiecarui gaz major in aerul uscat. Acest lucru se efectueaza deoarece vaporii de apa sunt considerati gaze  care variaza de la o “urma” la 4%.
Cantitatea de vapori de apa existenta in aer depinde de gradul de condensare a aerului. Atunci cand vaporii de apa sunt ignorati, trebuie luat in calcul procentul fix de volum sau procentul cantitatii de oxigen, azot si argon.
Cu toate acestea, aerul din atmosfera nu va fi perfect uscat, deoarece, chiar si in aerul foarte rece, va continua sa existe o urma de vapori de apa.

2. O alta definitie a aerului uscat o constituie aerul care are o umiditate relativa scazuta. Atunci cand umiditatea relativa scade sub 40%, aerul provoaca efecte negative asupra organismului uman.
In cazul in care, aerul cu un grad scazut de umiditate persista, acesta  poate usca pielea, crapa buzele si poate ridica mai multe particule de praf in aer.
Iarna, atunci cand aerul din exterior, cu grad de umiditate scazut, este incalzit si introdus in interior, aerul va scadea umiditatea relativa.
Pentru a creste umiditatea din aer, unii oameni achizitioneaza umidificatoare de aer.
In unele cazuri, aerul este denumit uscat, chiar daca umiditatea relativa din exterior este ridicata, dar gradul de condensare este scazut.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, desi umiditatea relativa din exterior este mai mare de 90%, odata ce aerul introdus in interior este incalzit, umiditatea relativa va scadea semnificativ.
In situatiile in care gradul de condensare din exterior este scazut (mai putin de 32%), acest lucru va fi specificat de catre meteorologi ca fiind un aer uscat, in special atunci cand cerul este senin.