Despre calitatea optima a aerului

AERUL SANATOS ESTE IMPORTANT! DE CE AVEM NEVOIE DE UMIDIFICAREA AERULUI?

Imbunatatirea calitatii aerului respirat

Aerul este baza vietii noastre. Zi de zi, noi inspiram si expiram de 200000 de ori, ceea ce corespunde cu aproximativ 3000 de litri de aer, necesari in fiecare zi.
Calitatea aerului respirat are un efect direct asupra bunastarii noastre si a productivitatii.
Umidificatoarele imbunatatesc aerul din interior prin mentinerea umiditatii optime a aerului.

Avantajele unei tratarii optime a aerului:

 • Nasul, ochii si pielea nu vor mai avea de suferit din cauza aerului uscat, iar starea de confort se restabileste.
 • Riscul de imbolnavire cu gripa este redus. Virusul gripal supravietuieste mai putin timp in camerele unde umiditatea este optima.
 • Tu si familia ta veti dormi mai bine. Va veti bucura mai mult de un somn odihnitor, atunci cand gradul de umiditate este optim.
 • Capacitate mai buna de concentrare. Starea de oboseala este mai putin resimtita, iar capacitatea de concentrare se va imbunatati.
 • Aerul umed capteaza particulele de praf, acest lucru este foarte util persoanelor care sufera de alergii.
 • Mobilierul, podelele din lemn si picturile nu vor crapa/ se vor deforma din cauza aerului uscat.

Unde se produce poluarea?

Peste tot in jurul Pamantului exista o patura groasa de aer numita atmosfera. Aerul, ca si alte gaze, nu au o forma fixa. Acesta se imprastie pentru a umple orice spatiu  disponibil, astfel incat nimic sa nu ramana “liber”.

Stiati ca aerul din interior este de 20 de ori mai incarcat cu poluanti decat aerul din strada? Agentia de Protectie a Mediului din SUA clasifica poluarea aerului din interior ca fiind una dintre cele 5 cele mai periculoase amenintari, impotriva sanatatii noastre.

Aerul poluat

Poluarea a existat inca de cand primii oameni si-au format primele asezari.
Poluarea aerului este cauzata de orice substanta nedorita, care intra in atmosfera. Aceasta este o problema majora in societatea moderna. Chiar daca poluarea aerului este, in mod obisnuit, cea mai mare problema intalnita in orase, agentii poluanti pot contamina aerul de peste tot.
Aceste substante includ diferite tipuri de gaze si particule mici, care pot dauna sanatatii oamenilor si care deterioreaza mediul inconjurator. Ele pot fi in forma gazoasa, lichida sau solida. Multi poluanti sunt emanati in aer, ca rezultat al comportamentului uman. Poluarea se produce la diferite niveluri: personal, national sau mondial.

Unii poluanti provin din surse naturale.

 • Incendiile forestiere emit particule, gaze si compusi organic volatile (substante care vaporizeaza in atmosfera)
 • Particule de praf ultrafine, create de eroziunea solului, atunci cand apa si vremea desprind straturi de sol, marind, astfel, nivelul de particule din aer.
 • Vulcanii erup dioxid de carbon si mari cantitati de roci magnetice pulverizate, cunoscute sub numele de cenusa vulcanica.

Cele mai importante tipuri de poluare a aerului sunt:

 • Gaze poluante: o combinatie diferita de vapori si gaze poluante este gasita in medii din aer liber si din interior. Cele mai frecvente gaze poluante sunt dioxidul de carbon, monoxidul de carbon, hidricarburile, oxizii de azot, oxizii de sulf si ozonul. Numeroase surse produc acesti compusi chimici, dar, in cea mai mare parte, aceasta este provocata de om prin arderea combustibilului fosil.  
  Poluarea aerului din interior este cauzata de fumatul, folosirea anumitor materiale de constructii, produse de curatare si mobilierul nou achizitionat. Gazele poluante din aer liber provin de la vulcani, incendii sau de la fabrici industriale, iar in unele zone acestea ar putea exista in cantitati substantiale.
  Cel mai frecvent tip de poluarea a aerului este constituit de smog (ceata si fum).
 • Efectul de sera provocat de caldura Soarelui. Acesta incalzeste suprafata pamantului creand efectul de sera. In timp ce, este necesara o anumita cantitate de gaze cu efect de sera pentru a incalzi pamantul, activitati, precum arderea combustibililor fosili, creeaza un start gazos, care este prea dens pentru a permite caldurii sa scape. Multi oameni de stiinta cred ca acest lucru provoaca incalzirea globala. Alte gaze care contribuie la aceasta problema includ: clorofluorocarburile (CFC), metanul, oxizii de azot si ozonul.
 • Ploaia acida se formeaza atunci cand umiditatea din aer interactioneaza cu oxidul de azot si dioxidul de sulf eliberat de fabrici, centrale electrice si vehicule cu motor care ard carbune sau petrol. Aceasta interactiune de gaze cu vapori de apa formeaza acid sulfuric si acid azotic. In cele din urma, aceste substante chimice cad pe pamant sub forma de precipitatii sau ploi acide. Vaporii acizi poluanti pot parcurge distante lungi, fiind purtate de vant pe mii de kilometri, pana cand acestea vor cadea pe sol sub forma de roua, burnita, ceata, zapada sau ploaie.
 • Deteriorarea stratului de ozon este cauzata, in principal, de utilizarea clorofluorocarburilor (CFCx). Ozonul este o forma de oxigen, care se gaseste in partea superioara a atmosferei. Stratul subtire de molecule de ozon din atmosfera absoarbe o parte din ultravioletele solare (UV) inainte ca acestea sa ajunga la suprafata pamantului, facand posibila viata pe pamant. Diminuarea stratului de ozon, cauzata de nivelul ridicat al radiatiilor UV pe pamant, pune in pericol atat plantele, cat si animalele.
 • Pulberile in suspensie este termenul general folosit pentru un amestec de particule solide si picaturi de lichid gasite in aer. Unele particule sunt suficient de mari si de inchise la culoare, pentru a putea fi vazute ca funingine sau fum; altele sunt atat de mici, incat pot fi detectate numai cu microscopul electronic. Cand pulberile in suspensie sunt inspirate, acestea pot irita si dauna plamanii, cauzand probleme respiratorii. Particulele fine sunt usor de inhalat adanc in plamani, de unde pot fi absorbite in circuitul sanguin.
 • Efectele climatice. Vantul , norii, ploaia si temperatura pot influenta foarte rapid trecerea poluantilor prin zona. Factorii meteorologici pot capta poluarea aerului in vai sau o pot purta in intreaga lume, fiind capabili sa deterioreze mediile curate.

Indicele de calitate a aerului

Indicele de calitate a aerului este un instrument folosit de catre EPA (Environmental Protection Agency - Agentia Protejarii Mediului Inconjurator) si alte agentii pentru a oferi publicului, in timp util si usor de inteles, informatii privind calitatea aerului la nivel local si daca nivelul de poluare a aerului reprezinta o problema pentru sanatate.
AQI (Air Quality Index – Indicele de Calitate a Aerului) spune publicului cat de curat este aerul si daca ar trebui sau nu sa se ingrijoreze pentru sanatatea lor. AQI se axeaza pe efectele care pot aparea asupra sanatatii dupa ce aerul poluat este respirat.

Cum ma poate afecta poluarea aerului?

Multe studii au demonstrat legaturile dintre efectele poluarii si sanatate. Cresterea poluarii din aer influenteaza scaderea functiei pulmonare si cresterea atacurilor de cord. Nivelul ridicat de poluare afecteaza in mod direct persoanele cu afectiuni respiratorii sau cardiace. Calitatea generala a aerului s-a imbunatatit in ultimii 20 de ani, dar zonele urbane sunt inca un motiv de ingrijorare. Persoanele in varsta si copiii sunt deosebit de vulnerabile la efectele poluarii aerului.

Nivelul de risc depinde de mai multi factori:

 • Cantitatea de poluare din aer
 • Cantitatea de aer pe care il respiram la un moment dat
 • Starea generala de sanatate