Ghidul de umidificare

12.000 litri de aer

Aerul este baza vietii noastre. In fiecare zi inspiram si expiram de 20.000 de ori, ceea ce corespunde cu aproximativ  12.000 de litri de aer –si avem nevoie de asta in fiecare zi.
Calitatea acestui aer are un efect direct asupra bunastarii si productivitatii noastre.
Umidificatoarele imbunatatesc calitatea aerului din interior, prin mentinerea umiditatii optime a aerului.
Acest ghid va oferi informatii de baza despre umidificarea aerului si va ajuta in alegerea corecta a unui umidificator, care sa satisfaca nevoile.

AVANTAJE SANATOASE

Avantajele unei tratarii optime a aerului:

 • Nasul, ochii si pielea nu le vei mai simti uscate.  Te vei simti mult mai confortabil.
 • Riscul de imbolnavire cu gripa este redus. Virusul gripal supravietuieste mai putin timp in camerele unde umiditatea este optima. De asemenea, va fi mai putin stres, in ceea ce priveste membranele mucoase si riscul de imbolnavire va scadea.
 • Tu si familia ta veti dormi mai bine. Va veti bucura mai mult de un somn odihnitor, atunci cand gradul de umiditate este optim.
 • Capacitate mai buna de concentrare. Starea de oboseala este mai putin resimtita, iar capacitatea de concentrare se va imbunatati.
 • Expunerea la praf va fi redusa: aerul umed capteaza particulele de praf, acest lucru este foarte util persoanelor care sufera de alergii.
 • Mobilierul, podelele din lemn si picturile vor fi protejate, fisurile si deformarile vor fi evitate.

Aerul uscat apare, in general iarna, atunci cand incalzirea este folosita foarte mult si umiditatea aerului din interior scade sub 30%. Deschiderea ferestrei nu este utila, chiar daca temperatura aerului din exterior este opusa cu  cea din interior. Aerul din exterior la o temperatura de aproximativ 0 gr.C. poate obtine decat 4 grame de apa pe metru cub. Cu toate acestea, la o temperatura interioara de circa 20 gr.C., aerul poate retine 20 de grame pe metru cub.
Chiar daca afara umiditatea relativa este de 69%, aceasta corespunde cu o umiditate relativa interioara de doar 18%.
Acest deficit de umiditate poate fi depasit doar cu ajutorul unui umidificator de aer.
Gradul ideal de umiditate din aer, recomandat de medici, este cuprins intre 40-60%.

4 METODE – 1 SINGURA TINTA

Umidificare prin evaporare
Aceasta tehnologie adopta principiile naturale de evaporare. Filtrele evaporative absorb apa si un ventilator este folosit pentru a trage aerul uscat din interior prin aceste filtre, transferand, astfel, umiditatea in aer. Acest principiu nu produce suprasaturatia aerul.

Umidificare cu ultrasunete

O membrana care vibreaza, foloseste ultrasunete pentru a produce mici picaturi de apa, ce urmeaza sa fie raspandite in camera cu ajutorul unui ventilator, acolo unde acestea se vor evapora.
Ceata vizibila creata este rece si inofensiva pentru copii.
Umidificatoarele prevazute cu ultrasunete nu folosesc multa energie electrica si sunt foarte eficiente.
Deoarece particulele de calcar sunt raspandite in interiorul camerei odata cu picaturile de apa, un umidificator cu ultrasunete trebuie sa fie intotdeauana dotat cu o minge anticalcar.

Umidificare prin vaporizare

Apa este adusa la punctul de fierbere in interiorul dispozitivului, pana cand aburul este creat.
Aburul este perfect eliberat in intreaga incapere si creste umiditatea foarte eficient. Acest abur este ideal pentru cei care sufera de alergii.
Vaporizatoarele sunt extrem de productive si, de aceea, este necesar sa fie controlate cu ajutorul unui higrostat. Deoarece elementul de incalzire se incarca cu diferite particule, acesta trebuie sa fie periodic curatat.

Umidificare cu spalare a aerului

Acest proces este o combinatie intre umidificarea si purificarea aerului. Discuri speciale absorb apa si un ventilator poarta aerul uscat din interiorul incaperii prin aceste discuri rotative umede; aerul umezit este apoi eliberat in intreaga incapere.
Umidificatoarele care folosesc principiul de “spalare a aerului au o performanta inalta, cu un consum redus de energie.
De asemenea, acestea pot “spala” particulele de dimensiuni medii si mari din aer.

INTRETINEREA ESTE IMPORTANTA

Curatare si igiena

Daca obisnuiesti sa umidifici frecvent aerul din camera ta, trebuie sa ai grija de igiena umidificatorului.
Trebuie urmarite urmatoarele:

 • Daca nu utilizati umidificatorul de aer, goliti apa din aparat si din rezervor.
 • Trebuie sa decalcifiati periodic umidificatorul, in functie de duritatea apei (in special la umidificatorele care folosesc vaporizarea).
 • Chiar daca duritatea apei este scazuta, este indicat ca dispozitivul sa fie curatat saptamanal, pentru a se evita formarea bacteriilor si a germenilor.
 • Daca este posibil, folositi modulul Ionic Silver Cube, care impiedica cresterea bacteriilor si a germenilor din apa.
 • Inlocuiti orice accesoriu in mod regulat (filtre, mingi anticalcar, Ionic Silver Cube)


GLOSAR

Gloasar de umidificare

Performanta umidificatorului: este data de capacitatea de umidificare a aerului dintr-o incapere.
Marimea incaperii: o camera poate fi umidificata in functie de sistem si de model.
Va rugam sa consultati informatiile producatorului. In general, cele mai multe sisteme sunt potrivite pentru spatii de pana la maxim 40 mp, dar pot fi utilizate si mai multe dispozitive pentru atingerea umiditatii dorite. Inaltimea camerei este folosita pentru a calcula dimensiunea incaperii.
Higrostatul: poate fi folosit pentru setarea umiditatii dorite. Aparatul se opreste automat in momentul in care ajunge la umiditatea dorita, daca umiditatea scade, umidificatorul porneste din nou.
Germeni si bacterii: ori de cate ori apa este lasata in rezervor, microbii si bacteriile se pot inmulti. Aceasta problema este evitata cu vaporizatoarele, deoarece apa din aceste aparate este fiarta, iar pentru umidificatoerele care functioneaza pe baza celorlalte principii se recomanda utilizare modulului Ionic Silver Cube, care impiedica dezvoltarea acestora.
“Praf alb”: apare la utilizarea umidificatoarelor cu ultrasunete, deoarece acestea emit particule de calcar in aer. Problema poate fi eliminata prin folosirea unei mingi anticalcar.
Duritatea apei: daca apa are un grad de duritate mai ridicat de 25 de grade germane, se recomanda utilizarea unui umidificator cu peincipiu de evaporare sau de “spalare aer”.

STADLER FORM

Inca din 1998, compania Stadler Form concepe o gama de produse de umidificare, pe care le comercializeaza in intreaga lume.
De la bun inceput, Stadler Form a produs nu doar aparate care indeplinesc functiile lor intr-un mod convingator, dar  care, de asemenea, se integreaza perfect in orice locuinta, gratie designului lor neobisnuit.

Mai multe informatii si detalii despre produsele Stadler Form pot fi gasite la adresa: www.stadlerform.ro